historie

 
Pasarmalams.nl koestert de ‘Pasar traditie’ en hoopt dat deze ook voort mag blijven bestaan

 
 

Meer dan 60 jaar

Er vonden inmiddels zeker wel meer dan 2.000 edities plaats van de diverse pasars in de afgelopen 60 jaar. De karavaan ging – en gaat nog steeds – door heel Nederland. Het begon allemaal met de traditionele Tong Tong in Den Haag eind jaren ’50 van de familie Boon, die later omgedoopt werd tot de Pasar Malam Besar en tegenwoordig Tong Tong Fair heet.

Vele pasars overal

Door de jaren heen volgden er zeer vele andere traditionele pasar evenementen overal elders in heel Nederland die – op een enkele na – helaas door de ‘vergrijzing’ vrijwel allemaal ter ziele zijn gegaan : de Pasar Gambir van de familie Joenoes, de Pasar Malam Bagus van Flam Productions, de Pasar Malam Mundial van de familie Günthardt, de Pasar Malam Baru van de familie Metekohy, de Pasar Tropenvrienden Den Helder, de Pasar Malam Asia van de familie Ali, de Pasar Maluku van de familie Pattinama, de Pasar Ramé van de familie Demas, de Pasar Malam van de familie Wychgel, De Pasar Oost-West van de familie Kneefel, de Pasar Mata Hari van Kefor Events/Evenementenlijn, de Pasar Suri Jawa van de familie Soedarima, de Pasar Asli van de familie Samuels, de Pasar Pekan Raya van de familie Ferdinandus, de Pasar Perron van het Spoorwegmuseum en de Pasar Soré van OWTS.

Reizende familie

Vroeger werd de pasar ‘gemaakt’ en vorm en gestalte gegeven door een grote rondreizende familie van deelnemende standhouders (het leek wel net zoals het kermis- en circusvolk !). Elk van hun was ieder weekend in het seizoen van april tot en met oktober overal op de pasar met hun transit of volkswagen busje plus caravan te vinden. Zij werden dan ook met recht ‘het traditionele gezicht’ van alle marktkooplieden op de pasar. Nu – ver in de 21e eeuw – zijn er daarvan helaas nog maar een handjevol overgebleven, waarvan het merendeel – inmiddels al ruim op leeftijd – nog steeds regelmatig op de pasars overal in het land te vinden is (alleen niet meer met de caravan tegenwoordig) : Selina en Esther & Piare Heera (Ambrya), Rupa Chotkan (tegenwoordig vertegenwoordigd als Rupa’s door kleinzoon Nintai), de heer Baynath (Flying Peacock), familie Nanda (Shiva), Sjoert Markoem (Klein maar Fijn, nu tegenwoordig CoCoMo samen met dochter Monique), Joop van Duijvenbode (Wayang), Huub Kooyman (Asian Silver), Warung Agung (tegenwoordig vertegenwoordigd door dochter Wyati), familie Hindocha (Jalaram Gemstones) en Rita & Richard Chaudry (Chaudry Enterprises). Zij zijn als enige overgebleven van de traditionele ‘pasar family’ en bij leven en welzijn regelmatig hier of daar op de pasars te vinden.

‘Pasar’ in de 21e eeuw

Nadat bijna alle organisatoren overleden of gestopt zijn vanwege een te hoge leeftijd of doordat zij geen opvolgers meer vonden om de organisatie voor te zetten, bleven uiteindelijk alleen de Tong Tong Fair, Pasar Tropenvrienden Den Helder en de Pasar Soré bestaan. Er zijn gelukkig in de loop der tijd wel weer een aantal nieuwe collega-organisaties bij gekomen zoals Istimewa Events, Stichting Sinar Bintang, Garuda Events, Osco Events, Stichting Stellar, Lovely Trading, Azië Events, Altena Events, Pasar Malam Rijswijk, Pasar Malam Harderwijk, Lovely Trading en Line Up markten, die enkele van de bestaande pasars overgenomen hebben of zelf begonnen zijn met een eigen ‘pasar’ concept waardoor het aanbod aan pasars niet compleet dood gebloed is.

Nieuwe pasars

Er kwamen ook een heleboel nieuwe (een- of meerdaagse) jaarlijks terugkerende pasars bij in de loop der tijd zoals o.a. in het Odekerkpark in Etten-Leur, bij Toko Neba in Ede, in Huize Raffy in Breda, bij Mariahoeve in Den Haag, rondom het winkelcentrum WoensXL in Eindhoven, op Bronbeek in Arnhem, bij Ruma Kita in Wageningen en tevens in o.a. Venlo, Utrecht, Rotterdam, Amersfoort, Tegelen, Dordrecht, Den Bosch, Nieuwegein, Sluiskil, Leiden en Almere. Onlangs werd eind 2019 ook de Pasar Ramé weer nieuw leven in geblazen met een aantal edities per jaar en kwam in 2020 als nieuwkomer het trendy ‘new modern style’ Pasar Tjengké festival in Nieuwegein er bij.

Over Pasarmalams.nl

Eind 2017 kwam deze website online ter nagedachtenis aan – en ter ere van – ‘geestelijk pasar vader’ Ome Jan Demas, die vroeger altijd (letterlijk) voor iedereen de vraagbaak en rondlopende Pasar Kalender was. Wilde je ergens een pasar inplannen of organiseren, dan móest je hem wel eerst raadplegen en keek hij in zijn ‘boekoe pienter’ wanneer er dan een weekend vrij en geen pasar was (want anders had je namelijk geen standhouders wanneer zij met de ‘pasar karavaan’ niet kwamen). Ook standhouders gingen altijd bij hem te rade om te vragen waar er wanneer precies pasars waren. Met diezelfde gedachte en intentie naar zowel organisatoren als standhouders toe – alsmede ook om alle eventuele bezoekers die op stap willen naar een pasar te informeren wanneer er waar pasars zijn – is deze site er dus voor iedereen.

Pasar Gedachte

Het idee is om de ‘pasar gedachte’ en de positieve sociaal-maatschappelijke doelstelling hiervan te laten voortbestaan, voornamelijk ook omdat die tegenwoordig ver te zoeken is als gevolg van commercie en concurrentie. Pasarmalams.nl probeert op een zo neutraal mogelijke manier om een goed en duidelijk, objectief online platform van uitsluitend informatieve aard voor iedereen te zijn aangaande de pasars.

Positieve instelling

De redactie van deze website is voorstander van continuïteit, loyaliteit en harmonie alsmede onderlinge collegialiteit en daarom dus ook fel tegen elke vorm van negativiteit in de pasar wereld. Zowel haat, nijd, rivaliteit als egoïsme die regelmatig hier en daar over en weer onder organisatoren en/of standhouders heerst wordt dan ook niet gewaardeerd en meteen de kop in gedrukt want de pasar is er namelijk van én voor elk van ons ! Hiermee kan hopelijk een stukje bijzonder traditioneel erfgoed in stand en in ere gehouden worden zoals dat vroeger was en ook moet blijven en behoort te zijn : de pasar betekent ‘one big family’ waarin iedereen welkom is !

Van 2.0.20 naar 2.1.00 met de ‘pasar gedachte’ ?

Klik snel door, join us @ ‘Pasar 2.0.20’ onderweg naar ‘Pasar 2.1.00’ en lees verder om kennis te maken met de pasar gedachte
 
 

Klik hier voor het laatste nieuws op onze facebook pagina of wordt lid van onze facebook groep