Historie

 
Pasarmalams.nl koestert de ‘Pasar traditie’ en hoopt dat deze ook voort mag blijven bestaan

 
 

Meer dan 60 jaar

Er vonden inmiddels zeker wel meer dan 2.000 edities plaats van de diverse pasars in de afgelopen 60 jaar. De karavaan ging – en gaat nog steeds – door heel Nederland. Het begon allemaal met de traditionele Tong Tong in Den Haag eind jaren ’50 van de familie Boon, die later omgedoopt werd tot de Pasar Malam Besar en tegenwoordig Tong Tong Fair heet.

Vele pasars overal

Door de jaren heen volgden er zeer vele andere traditionele pasar evenementen overal elders in heel Nederland die – op een enkele na – helaas door de ‘vergrijzing’ vrijwel allemaal ter ziele zijn gegaan : de Pasar Gambir van de familie Joenoes, de Pasar Malam Bagus van Flam Productions, de Pasar Malam Mundial van de familie Günthardt, de Pasar Senang van de familie Metekohy, de Pasar Tropenvrienden Den Helder, de Pasar Malam Asia van de familie Ali, de Pasar Maluku van de familie Pattinama, de Pasar Ramé van de familie Demas, de Pasar Malam van de familie Wychgel, De Pasar Oost-West van de familie Kneefel, de Pasar Pesta van de gebroeders Haromimoto, de Pasar Mata Hari van Kefor Events/Evenementenlijn, de Pasar Malam Nijmegen van de familie Nieraeth, de Pasar Suri Jawa van de familie Soedarima, de Pasar Asli van de familie Samuels, de Pasar Pekan Raya van de familie Ferdinandus, de Pasar Perron van het Spoorwegmuseum en de Pasar Soré van OWTS.

Reizende familie

Vroeger werd de pasar ‘gemaakt’ en vorm en gestalte gegeven door een grote rondreizende familie van deelnemende standhouders (het leek wel net zoals het kermis- en circusvolk !). Elk van hun was ieder weekend in het seizoen van april tot en met oktober wel overal op de pasar met hun transit of volkswagen busje plus caravan te vinden. Zij werden dan ook met recht ‘het traditionele gezicht’ van alle marktkooplieden op de pasar. Nu – ver in de 21e eeuw – zijn er daarvan helaas nog maar slechs een handjevol overgebleven, waarvan het merendeel – inmiddels al ruim op leeftijd – nog steeds regelmatig op de pasars overal in het land te vinden is (alleen niet meer met de caravan tegenwoordig) : Selina en Esther & Piare Heera (Ambrya), Rupa Chotkan (nu tegenwoordig vertegenwoordigd als Rupa’s door kleinzoon Nintai),  familie Nanda (Shiva), familie Thé (Soranthé), Sjoert Markoem (Klein maar Fijn, nu tegenwoordig CoCoMo samen met dochter Monique), Joop van Duijvenbode (Wayang), Huub Kooyman (Asian Silver), Warung Agung (tegenwoordig vertegenwoordigd door dochter Wyati), familie Hindocha (Jalaram Gemstones) en Rita & Richard Chaudry (Chaudry Enterprises). Zij zijn als enige overgebleven van de traditionele ‘pasar family’ en bij leven en welzijn regelmatig hier of daar op de pasars te vinden.

‘Pasar’ in de 21e eeuw

Nadat bijna alle organisatoren overleden of gestopt zijn vanwege een te hoge leeftijd of doordat zij geen opvolgers meer vonden om de organisatie voor te zetten, bleven uiteindelijk alleen de Tong Tong Fair, Pasar Tropenvrienden Den Helder en de Pasar Soré van OWTS bestaan. Er zijn gelukkig in de loop der tijd wel weer een aantal nieuwe collega-organisaties bij gekomen zoals Sinar Events, Osco Productions, Garuda Events, Lovely Trading, Pasar Malam Asia, Altena Events, Pasar Malam Rijswijk, Stellar Events, Pasar Malam Harderwijk, Lovely Trading, Istimewa Events en Line Up, die enkele van de bestaande pasars overnamen of zelf begonnen met een eigen ‘pasar’ concept waardoor het aanbod aan pasars niet compleet dood gebloed is.

Nieuwe pasars

Er kwamen ook een heleboel nieuwe (een- of meerdaagse) jaarlijks terugkerende pasars bij in de loop der tijd zoals o.a. in het Odekerkpark in Etten-Leur, bij Toko Neba in Ede, in Huize Raffy in Breda, bij Mariahoeve in Den Haag, in en rondom winkelcentrum WoensXL in Eindhoven, op het terrein van Bronbeek in Arnhem, bij Ruma Kita in Wageningen en tevens in vele steden zoals onder andere Venlo, Utrecht, Breda, Den Bosch, Rotterdam, Zoetermeer, Amersfoort, Tegelen, Dordrecht, Den Bosch, Nieuwegein, Amsterdam, Leiden en Almere. Onlangs werd eind 2019 ook de Pasar Malam Baru weer nieuw leven in geblazen met een aantal edities per jaar en kwamen daar in 2020 nieuwkomers Pasar Festival 2.0 en Pasar Malam Sinar er bij.

Over Pasarmalams.nl

Eind 2012 kwam deze website online ter nagedachtenis aan – en ter ere van – ‘geestelijk pasar vader’ Ome Jan Demas, die vroeger altijd (letterlijk) voor iedereen de vraagbaak en rondlopende Pasar Kalender was. Wilde je ergens een pasar inplannen of organiseren, dan móest je hem wel eerst raadplegen en keek hij in zijn ‘boekoe pienter’ wanneer er dan een weekend vrij en geen pasar was (want anders had je namelijk geen standhouders wanneer zij met de ‘pasar karavaan’ niet kwamen). Ook standhouders gingen altijd bij hem te rade om te vragen waar er wanneer precies pasars waren. Met diezelfde gedachte en intentie naar zowel al de organisatoren als de standhouders toe – alsmede ook om eventuele bezoekers die op stap willen naar een pasar te informeren wanneer er waar pasars zijn – is deze site er dus voor iedereen !

Pasar Gedachte

Het idee is om de pasar gedachte en de positieve sociaal-maatschappelijke doelstelling, alsmede ook het culturele erfgoed, hiervan te laten voortbestaan, voornamelijk omdat deze tegenwoordig helaas soms best wel ver te zoeken is als gevolg van de commercie en concurrentie. Pasarmalams.nl probeert op een zo neutraal mogelijke manier een goed, duidelijk en objectief online platform van uitsluitend informatieve aard te zijn voor iedereen te zijn aangaande de pasars.

Positieve instelling

De redactie van deze website is dan ook voorstander van continuïteit, loyaliteit en harmonie alsmede onderlinge collegialiteit en daarom dus ook fel tegen elke vorm van negativiteit, jaloezie en afgunst in de gemoedelijke pasarwereld en -famile. Zowel haat, nijd, rivaliteit als egoïsme die regelmatig hier en daar over en weer onder organisatoren en/of standhouders heerst wordt dan ook niet gewaardeerd en meteen de kop in gedrukt, want de pasar is er namelijk van én voor elk van ons ! Hiermee kan hopelijk een stukje bijzonder traditioneel erfgoed in stand en in ere gehouden worden zoals dat vroeger was en ook moet blijven en behoort te zijn : De pasar betekent voor elk van ons dé ontmoetingsplaats waar ‘one big family’ bij elkaar komt … én welkom is … Vandaar dan ook de daarbij toepasselijke lijfspreuk ‘Selamat Datang’, hetgeen letterlijk welkom betekent.